Slaaptips Sleep a lot bij warm weer

Het is weer zomer! In dit blogartikel geef ik je een aantal slaaptips voor de warme dagen en nachten met je kindje.

In Nederland kan de temperatuur flink schommelen. Vandaag is het hier in Arnhem 23 graden over 2 dagen is het weer 31 graden, het kan echt alle kanten op.

Wat kun je doen om met warm weer het slapen beter te laten verlopen:

  • Kijk naar de kamertemperatuur en niet naar de buitentemperatuur bij het bepalen van de slaapoutfit en de slaapzak die je kindje gaat dragen.
  • S’ochtends kan het kamertje een paar graden koeler zijn dan in de middag of avond. Pas de kleding en slaapzak die je kindje draagt voor de verschillende slaapjes aan op het moment van de dag en dus op de temperatuur.
  • De TOG-waarde (Thermall Overall Grade) is een handige richtlijn om aan te houden om oververhitting van je kindje te voorkomen. Een kledingstuk met een lage TOG-waarde is koeler en ventileert beter. Bekijk ook het blogartikel TOG-waarde wat is dat toch als je hier meer informatie over wilt.
  • Een dun slaapzakje zonder mouwtjes (of met hele dunne mouwtjes) van 0.2-0,5 TOG is ideaal bij deze temperaturen. Als de kamertemperatuur van je kindje boven de 26 graden komt, dan kun je je kindje gewoon in een luiertje in zijn slaapzak laten slapen. Zelfs een rompertje in de slaapzak is dan nog te warm.
  • Als je kindje voor het naar bed gaan in bad gaat, maak dan het badje met lauw water. Niet te koud, maar ook zeker niet te warm. Dit helpt bij het laten dalen van de lichaamstemperatuur van je kindje.
  • Lucht de slaapkamer zodra het afkoelt buiten. En is het tegen bedtijd van je kindje nog te warm, zorg er dan toch voor dat je frisse lucht in het kamertje van je kindje laat.
  • Zet een ventilator op de kamer van je kindje, maar richt deze niet direct op het bedje.
  • Maak de kamer goed donker met verduisterende gordijnen. Het is nog steeds erg lang licht ’s avonds en in de ochtend schijnt het zonnetje ook weer super vroeg de kamer van je kleintje binnen.

De warmte kost je kindje energie, waardoor je kindje eerder moe kan zijn. Doe dus vooral rustig aan overdag en zoek de schaduw op.

Vocht is belangrijk

Het is ook belangrijk dat je kindje genoeg vocht binnenkrijgt. Lekker veel water drinken, maar denk ook aan watermeloen, aardbeien of komkommer, de meeste kindjes vinden dat heerlijk.

Als je borstvoeding geeft, dan kun je je kindje wat vaker een voeding geven. En vergeet zelf ook niet om genoeg water te drinken!

Voorkom vakantiestress

Ga je deze zomer op vakantie met je kindje en wil je relaxt op vakantie gaan, lees dan ook mijn blog Voorkom vakantiestress voor 6 handige vakantietips.

Hou jij van de warmte?

Liefs,

Caroline

#slaapcoach #warmweer #vakantietips #vakantiestress #voorkomvakantiestress #moe #slaapcoaching #coach

 

PS: ben jij meer een luisteraar dan een lezer, dan is mijn podcast iets voor jou! Ik heb ook een aflevering opgenomen over slaaptips bij warm weer. Je luistert mijn podcast hier!