Voorkom vakantiestress Sleep a lot

Zijn jullie al lekker vakantie aan het vieren of al druk aan het aftellen naar de vakantie?

Voorkom vakantiestress

Speciaal voor jou heb ik 6 tips om vakantiestress te voorkomen op een rijtje gezet! Je kunt zo een stuk relaxter op vakantie met je kindje.

6 tips voor een relaxte vakantie

Ben jij er klaar voor? Hier zijn ze:

1. Zorg dat je kindje uitgerust aan de vakantie begint. Biedt daarom de paar dagen voor de vakantie zoveel mogelijk rust en regelmaat aan. Een goed begin is het halve werk.

2. Neem verduisterende gordijnen mee (of gewoon een paar vuilniszakken en tape) om de slaapkamer te verduisteren. Een grote handdoek werkt ook goed! Zorg ook voor zonneschermen in de auto, deze houden het directe zonlicht tegen zodat onderweg slapen makkelijker wordt!

3. Neem witte ruis mee. Dit is een positieve slaapassociatie. Zet het tussen het bedje van je kindje en je eigen bed in en neem het ook mee als je kindje onderweg in de buggy of in de auto een dutje doet. Super handig bijkomend voordeel is dat witte ruis de omgevingsgeluiden wegfiltert. Zo heeft je kindje een stuk minder last van spelende kinderen in het zwembad en de buren op de camping 😉

4. Houd je zoveel mogelijk aan het dagritme wat je normaal hebt met je kindje. Geen stress als de slaapjes iets minder lang zijn of iets afwijken van je normale routine. Zorg er dan gewoon voor dat je kindje iets eerder in bed ligt bij bedtijd. 80/20 regel: 80% van de slaapmomenten in het bedje en 20% om af te wijken van de routine. Dit geeft je meer vrijheid ook op je vakantie!

5. Doe hetzelfde bedritueel zoals je het thuis doet. Geef je kindje tijd om even rustig af te schakelen van de nieuwe indrukken op vakantie. Je kindje herkent de handelingen uit het bedritueel van thuis en weet dat het tijd wordt om te gaan slapen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, neem vooral zijn eigen slaapzakje en knuffeltje mee, lees hetzelfde boekje, zing hetzelfde liedje enz. Hou het simpel, maar herkenbaar!

6. Zorg voor een ideale outfit in bed, niet te koud en niet te warm. Neem verschillende slaapzakken (variatie in TOG- waardes). Zorg dat je rompers in alle soorten hebt (zonder mouwtjes, met korte mouwtjes en met lange mouwtjes) en genoeg laagjes kleding, zodat je de ideale outfit kunt bepalen op vakantie.

Vertrouw op je kindje

Heb je op vakantie een ander schema of andere routine gebruikt, stap dan thuis gewoon weer over op jullie ‘normale’ ritme. Je kindje is het slapen echt niet ineens verleert, vertrouw op je kindje!

Zorg dat je de basis goed geregeld hebt

Probeer af en toe de controle een beetje los te laten. Je hoeft niet de hele vakantie in het teken te stellen van “slaap”. Zorg dat je de basis goed geregeld hebt, dan komen die slaapjes vanzelf.

Hele fijne vakantie!

Geniet van je gezin!

Liefs,
Caroline

 

 

PS: wil jij een wil je een handig overzicht van de ideale dag- en nachtritmes voor jouw kindje (van 0 t/m 4 jaar), met handige tijdschema’s voor de dagindeling die past bij de leeftijd van jouw kindje, dan heb je met mijn e-book Slaap Succes goud in handen!

Kijk op www.sleepalot.nl/e-book, voor maar 15 euro kun je meteen beginnen met lezen in dit uitgebreide e-book (40 pagina’s).

 

#slaapcoach #vakantietips #vakantiestress #voorkomvakantiestress #moe slaapcoaching #coach