baby en kinderslaapcoach

Omdat de timing waarop je je baby in zijn bedje legt erg belangrijk is voor het succes van het slaapje, voor het in slaap vallen en voor het doorslapen kun je naast het kijken naar de vermoeidheidssignalen ook gebruik maken van wakkertijden! Zo voorkom je dat je baby oververmoeid raakt!

Hoe weet je dat je kindje moe is?

Kun jij dat al een beetje herkennen aan het gedrag van je kindje? Het is erg slim om je kindje goed te observeren wat hij doet wanneer het bijna tijd is voor een volgend slaapje.

Vermoeidheidssignalen

Doet je kindje één van de volgende dingen als hij moe is? Of misschien een combinatie van een paar van deze dingen?

  • In de oogjes wrijven
  • Rood rond de oogjes/wenkbrauwen
  • Afwezige of verveelde blik, staren
  • Zuigbehoefte
  • Aan de oren of de haartjes wrijven of trekken
  • Vuistjes in plaats van ontspannen handjes
  • Gapen
  • Huilen

Het kan best lastig zijn om te herkennen wanneer je kindje moe is. Sommige baby’s laten echt hele subtiele vermoeidheidssignalen zien, waardoor het niet zo duidelijk is.

Moe of honger?

Het komt ook vaak voor dat je denkt dat je kindje weer honger heeft, terwijl hij eigenlijk vermoeidheidssignalen laat zien.

Omdat de timing waarop je je baby in zijn bedje legt erg belangrijk is voor het succes van het slaapje, voor het in slaap vallen en voor het doorslapen kun je ook gebruik maken van wakkertijden! Zo voorkom je dat je baby oververmoeid raakt!

Wat is wakkertijd?

Wakkertijd is de tijd die je kindje wakker is tussen twee slaapmomenten. De voeding hoort ook bij de wakkertijd.

De wakkertijd bij pasgeboren baby’s is heel kort. Baby’s hebben echt veel slaap nodig! Vaak is het puur een voeding en een luier verschonen, nog even 5 of 10 minuutjes knuffelen en dan weer lekker slapen.


Ideale wakkertijden voor pasgeboren baby’s:

0-3 weken:  40 – 60 min
3-6 weken:  60 – 90 min
6-9 weken:  75 – 90 min
9-12 weken:  90 – 105 min

Ik zal even een voorbeeld geven hoe het werkt bij een baby van 12 weken oud. Als je kindje wakker is geworden om 7.15 uur, dan start het eerste slaapje om 9.00 uur. Want bij de leeftijd van 12 weken kan je kindje 105 min (1 uur en 45 minuten) wakker zijn.

Wakkertijd te kort

Als je je kindje te snel weer in bed legt, dan kan dat ervoor zorgen dat je kindje moeilijk in slaap valt. Als de wakkertijd van je kindje te kort is, dan kan dat er ook voor zorgen dat je kindje snel weer wakker is en meer hazenslaapjes gaat doen. Dit zijn korte slaapjes van 45 minuten.

Wakkertijd te lang

Is de wakkertijd van je kindje te lang, dan kan je kindje oververmoeid raken. Als je kindje oververmoeid is, dan wordt in slaap vallen moeilijker.

Compleet overzicht met tijdschema’s

Wil je een overzicht van de ideale dag- en nachtritmes voor jouw kindje (van 0 t/m 4 jaar), met handige tijdschema’s voor de dagindeling die past bij de leeftijd van jouw kindje, dan heb je met mijn e-book Slaap Succes goud in handen!

Kijk op www.sleepalot.nl/e-book, voor maar 15 euro heb jij goud in handen met dit uitgebreide e-book (40 pagina’s).

Liefs,
Caroline

Ps: de mooie foto is van @carmenbrockhammerphotography

#slaapcoach #vermoeidheidssignalen #moe #gapen #wakkertijden #wakkertijd #slaapcoaching #coach #slapen #dutje