TOG wat is dat toch?
Tog wat is dat toch? Wat moet je kindje aan in bed?

De mussen vallen weer van het dak, hoe weet je zeker dat je je kindje niet té warm aankleedt in zijn bedje? De temperatuur kan het slapen van je kindje erg beïnvloeden.

Om te bepalen of je kindje het niet te warm heeft voel je in zijn nekje

Het is vaak lastig om te bepalen hoe warm je kindje het nu precies heeft in zijn bedje. Als je wilt bepalen of je kindje het koud heeft of warm dan kun je het beste voelen aan zijn nekje. Als het nekje niet koud, klam of te warm aanvoelt, dan is zijn temperatuur waarschijnlijk goed. Zweet je kindje? Dan heeft je kindje het te warm. Maak je geen zorgen als de voetjes of handjes koud aanvoelen, dit is normaal.

De TOG-waarde is een handige richtlijn om aan te houden om onderkoeling en oververhitting van je kindje te voorkomen. Wat een TOG-waarde is, zal ik hieronder uitleggen.

Wat is een TOG-waarde?

TOG staat voor Thermall Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer het kledingstuk of het beddengoed is. Een kledingstuk met een lage TOG-waarde is juist koeler en ventileert beter.

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen hoe warm het precies is op de slaapkamer waar je kindje slaapt. Kijk even of je dat op de babyfoon kunt aflezen of leg een thermometer in het kamertje om hierachter te komen. Bedenk ook goed of het gedurende de nacht de temperatuur gelijk blijft op het kamertje of dat deze lager wordt gedurende de nacht (omdat bijv. de verwarming op een bepaald tijdstip uit zal gaan).

Hoe bepaal je de ideale slaap outfit van je kindje?

De ideale kamertemperatuur om in te slapen is 18-20 graden. In de zomer loopt deze temperatuur snel op tot ver boven deze ideale 20 graden, reden te meer om daarom goed te kijken naar de slaapoutfit van je kindje.

Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de temperatuur van de slaapkamer. Hoe warmer de omgeving, hoe lager de TOG-waarde die je nodig hebt. En natuurlijk ook omgekeerd, is het kamertje van je kindje in de winter koud, dan heb je dus een hogere TOG-waarde nodig om ervoor te zorgen dat je kindje het lekker warm heeft.

Kijk goed op de labels voor de TOG-waarde

De TOG-waarde van slaapzakken, dekens, inbakerdoeken en babykleding vind je vaak terug op het label. Staat er geen TOG-waarde op het label, dan kun je altijd de verkoper om advies vragen. In het onderstaand overzicht vind je van een aantal basis kledingstukken de gemiddelde TOG-waarde terug. Daarnaast kun je in het overzicht terugvinden welke TOG-waarde bij welke kamertemperatuur aangeraden wordt.

Gebruik de TOG-waarde als handig hulpmiddel

Het is al met al best een puzzel om ervoor te zorgen dat je kindje de juiste hoeveelheid laagjes aan heeft in bed. De TOG-waarde is een handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid kleding voor je kindje kunt bepalen. Deze waarde is een richtlijn en geen vast gegeven. Het kan best dat jouw kindje een koukleum is of het juist wat sneller warm heeft, vertrouw dan op je gevoel. Blijf ook altijd regelmatig de temperatuur van jouw kindje goed in te gaten houden door in het nekje te voelen.

Ook de onderstaande tabel is een richtlijn. De waardes in de tabel zijn gebaseerd op baby’s die zichzelf warm kunnen houden.

Omdat een pasgeboren baby zijn eigen temperatuur nog niet kan reguleren is het extra belangrijk om ervoor te zorgen je kindje precies genoeg laagjes aan heeft om veilig te kunnen slapen.

Elk kindje is anders dus let goed op de warmte regulering van jouw kindje. Let er bovendien altijd op dat het bedje opgemaakt is conform de richtlijnen die gelden voor veilig slapen.

Hoe bereken je zelf de TOG-waarde?

Tel de verschillende TOG-waarden van de kleding en het textiel van je baby bij elkaar op. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde TOG-waardes van verschillende kledingstukken en textiel.

Voorbeeld berekenen juiste tog waarde

Stel de slaapkamer van je kindje is 19 graden. Je kunt je kindje dan maximaal kleden in 3.0 TOG. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen uit een slaapzakje van 2.5 TOG (een warm slaapzakje met mouwen), en een rompertje met lange mouwen van 0.5 TOG. Je kunt ook kiezen voor een minder warm slaapzakje van 1.0 TOG, een boxpakje van 1.0 TOG en een romper met lange mouwen van 0.5 TOG.

Tabel met gemiddelde TOG-waarden voor  kleding en textiel

*TOG-waardes verschillen per merk en model. Kijk altijd op het label van het product voor de juiste TOG-waarde, of neem contact op met de fabrikant voor de juiste informatie