Wat trek ik mijn baby aan in bed? Sleep a lot

De laatste zomerse dagen lijken inmiddels achter ons, de blaadjes beginnen al van de bomen te vallen. En dat betekent ook dat het weer kouder wordt in huis en dus ook op de slaapkamer van je kindje. Veel ouders vragen zich af wat trek ik mijn baby aan in bed? In dit blogartikel geef ik uitleg. Vind je het prettiger om te luisteren? Ik heb er ook een podcast over gemaakt. 

De temperatuur kan het slapen van je baby erg beïnvloeden. Hoe zorg je ervoor dat je baby het ’s nachts behaaglijk warm heeft in zijn bed? Het kan best lastig zijn om te bepalen wat je je kindje het beste aan kunt trekken in bed nu het weer kouder wordt.

Fan van de slaapzak

Ik ben als slaapcoach (en als moeder) groot fan van slaapzakken. Een slaapzak is ideaal om te gebruiken vanaf dat je kindje niet meer ingebakerd ligt. Inbakeren bouw je af als je kindje 4 maanden oud is of als je kindje begint met omrollen.

Voordelen slaapzak voor baby

Een slaapzak is een positieve slaapassociatie, want zodra jij je baby zijn slaapzak aantrekt, weet hij dat het tijd is om lekker te gaan slapen. Een slaapzak is ook veilig omdat je geen last hebt van dekens of lakentjes in het bedje van je kindje. Erg belangrijk zodra je kindje gaat bewegen in zijn ledikant. Dat is vaak al eerder dan je denkt (vaak al binnen een paar weken).

Blog over slaapzakken

Wil je meer informatie over waarom een slaapzak nu zo goed werkt voor baby’s en jonge kinderen. Lees dan hier mijn blog over slaapzakken.

Voor elk seizoen heb je passende slaapzakken in verschillende TOG waardes.

Het is belangrijk dat je een slaapzak kiest met de juiste TOG-waarde, passende bij de kamertemperatuur van je kindje. Liefst is de slaapzak van katoen. Als het warm is kies je voor een slaapzak met een lage TOG-waarde (bijv. TOG 0,5). En nu het wat kouder wordt kies je een warmere slaapzak. In de winter kun je een heerlijk warme slaapzak tot 2,5 TOG gebruiken.

De TOG-waarde is dus een handige richtlijn om aan te houden om onderkoeling en oververhitting van je kindje te voorkomen.

Welke TOG-waarde heb je nodig?

Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Een kledingstuk met een lage TOG-waarde is koeler en ventileert beter.

Welke TOG-waarde je nodig hebt hangt af van de kamertemperatuur van de slaapkamer van je baby.

In de herfst heb je een hogere TOG-waarde nodig

Omdat de kamertemperatuur nu lager wordt dan in de zomer, heb je dus een hogere TOG-waarde nodig om ervoor te zorgen dat je kindje het lekker warm heeft.

Zorg dat je de kamertemperatuur weet

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen hoe warm het precies is op de slaapkamer waar je kindje slaapt. Bedenk ook van tevoren of het gedurende de nacht de temperatuur gelijk blijft op het kamertje of dat deze lager wordt gedurende de nacht (omdat bijv. de verwarming op een bepaald tijdstip uit zal gaan).

De ideale kamertemperatuur om in te slapen is 18-20 graden.

Waar vind je de TOG-waarde?

De TOG-waardes van slaapzakken, dekens, inbakerdoeken en babykleding vind je vaak terug op het label. Kun je geen TOG-waarde op het label vinden, dan kun je altijd advies vragen aan de verkoper.

Gebruik de TOG-waarde als richtlijn om te bepalen wat je je baby aan moet trekken in bed

Zie de TOG-waarde als een handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid laagjes voor je kindje kunt bepalen. Zie het als een richtlijn en niet als een vast gegeven. Het kan best zijn dat jouw kindje het sneller warm heeft of dat je kindje juist een koukleum is.

Hoe weet je of je baby het te warm heeft in bed?

Blijf regelmatig de temperatuur van jouw kindje goed controleren door in het nekje te voelen. Voelt het nekje niet koud, klam of warm? Dan is de temperatuur waarschijnlijk goed. Voelt het nekje plakkerig, klam of warm? Zweet je kindje? Dan heeft je kindje het te warm. De voetjes of handjes van je kindje mogen kouder aanvoelen, maak je dan geen zorgen, dit is normaal.

Meer informatie over TOG-waarde

Kijk voor meer informatie over TOG waardes ook even naar mijn uitgebreide blogartikel over TOG-Waardes. Je vindt in het blog o.a. ook overzichten van de TOG-waardes van een aantal kledingstukken en welke TOG-waarde bij welke kamertemperatuur aangeraden wordt.

Handige slaaptip voor je baby!

Ik ben zelf fan van slaapzakken met afritsbare mouwtjes. Deze zijn een stuk makkelijker om aan te trekken als je kindje nog klein is en maakt het makkelijker om de temperatuur te regelen als je kindje het onverhoopt ’s nachts te warm of te koud heeft. Dan rits je ’s nachts de mouwtjes er snel aan of af!

Tot welke leeftijd gebruik je een slaapzak?

Je kunt je kindje in een slaapzak laten slapen totdat je kindje naar een groter bed gaat, maar zelfs in een peuterbed, kan het heerlijk zijn om je kindje voorlopig nog even in zijn vertrouwde slaapzak te laten slapen. Ook voor je peuter is het nog steeds super comfortabel om lekker in een slaapzak te slapen. Geen gehannes met afgetrappelde dekens en de hele nacht heerlijk warm!

Een bijkomend voordeel van het gebruiken van een slaapzak als je kindje al wat ouder is. Een slaapzak maakt het je kindje ook moeilijker om uit zijn ledikant of peuterbed te klimmen.

Een slaapzak is een echte must-have wat mij betreft! Ik ben fan, had je dat al gemerkt?

Slaap lekker en Sleep a lot!

Caroline