Caroline en oudste dochter

Als je net je bevalling achter de rug hebt en voor het eerst kennis hebt gemaakt met het mooiste baby’tje wat je ooit hebt gezien, je eigen lieve kleintje, dan is dat meteen ook de start van een hele nieuwe fase in het leven van jou als kersverse moeder of vader.

Help een baby, wat nu?

Een fase waar een heleboel nieuwe dingen op je af komen…want…help een baby wat nu?

Als je in het ziekenhuis bevallen bent in Nederland en alles gaat goed met moeder en kind, dan kan het maar zo dat je binnen een uur na de bevalling al naar huis gestuurd wordt met je kindje. Waarschijnlijk heb je als kersverse moeder nog knikkende knieën en trillende handjes van de adrenaline van de bevalling.

Op de bevalling word je als zwangere vrouw door je verloskundige en eventuele cursussen die je zelf uitgezocht hebt wel enigszins voorbereid. Maar over de periode die volgt na de bevalling… daar kun je je (ook al heb je er meerdere boeken over gelezen) maar moeilijk iets bij voorstellen.

Gelukkig helpt de kraamverzorgster je na de bevalling

Gelukkig is daar dan de kraamverzorgster om je na de bevalling een aantal dagen in huis te helpen met alles rondom de verzorging van je pasgeboren kleintje. Mijn advies als je binnenkort gaat bevallen, zet het telefoonnummer van de kraamzorgorganisatie in de telefoon (of in die van je partner) en zorg dat deze zo snel mogelijk gebeld wordt na de bevalling.

De eerste keer thuiskomen met je eerste kindje is super bijzonder en super spannend

Bij de geboorte van mijn eerste dochter kwamen wij midden in de nacht thuis uit het ziekenhuis met onze kleine meid. Ik had een natuurlijke bevalling gehad met een flinke  weeën storm en 2 uur na de bevalling waren we weer thuis. De eerste keer thuiskomen met je eerste kindje…. zo bijzonder! Op dit moment had ik me de hele zwangerschap zo verheugd. We waren erg blij dat alles goed was gegaan, maar ik stond te shaken in de woonkamer. Ik kan met nog zo goed herinneren dat mijn partner de autostoel met inhoud (onze lieve dochter) op de salontafel zette en wij elkaar aankeken “en nu…?”.

De zuster in het ziekenhuis had onze kleine meid in de autostoel gezet…we hadden geen idee wat we moesten doen… haha. Daar sta je dan. De eerste keer thuis met je kindje. Na de eerste autorit samen. Een nieuw begin als gezin. Een periode waarin nog zoveel eerste keren zouden volgen. De eerste nacht met je kindje. Het eerste badje. De eerste poepexplosie. De eerste slapeloze nacht. De eerste keer krampjes. De eerste hapjes, stapjes en woordjes…. wat een avontuur.

Erg blij waren wij dan ook dat onze kraamhulp op tijd was ingeschakeld en een half uur nadat wij thuiskwamen, was zij er ook. Zij kon ons meteen helpen met het klaarmaken van het wiegje, de eerste borstvoeding thuis en daarna het in bedje leggen van onze kleine meid. Het was eind november, -10 graden buiten en in een jaren-30 huis tocht het lekker door en kan het dan goed koud zijn binnen. Zo fijn om dan hulp te krijgen met de kruikjes, welke temperatuur hoort de slaapkamer te zijn en hoeveel dekentjes je kindje dan nodig heeft. Want eerlijk is eerlijk. Ik wist helemaal niks. En na de bevalling, die nog maar net achter de rug was, was het erg fijn dat ik niet degene was die de kruikjes stond te vullen.

Kraamvisite is leuk maar geef goed je grenzen aan

Houd er wel rekening mee dat je kraamhulp 8 uur werkt per dag, dus tegen de tijd de eerste mensen op kraamvisite wilden komen in de middag, zat haar werkdag erop en stonden we er alleen voor. Dat was een stuk minder handig. Ik zou dat een volgende keer echt anders plannen met de kraamvisite. Maar goed die hulp bij het thuiskomen, vooral met een eerste kindje was echt zo prettig. Goed om van tevoren te bedenken wat je prettig vindt en waar je voorkeur naar uit gaat. Dat gaat je echt helpen om op een fijne manier je kraamperiode te starten.

Omdat ik me in deze periode vaak onzeker heb gevoeld over zo’n beetje alles wat er kwam kijken bij de eerste momenten met een pasgeboren kindje. Wil ik hier graag alles over delen. Mijn oudste dochter is inmiddels al 7 jaar. En ik heb inmiddels nog een dochtertje van 2 jaar. Ik ben niet alleen ervaringsdeskundige, ik heb me de afgelopen jaren ook verdiept in het slaapgedrag van pasgeboren baby’s tot en met kindjes van 5 jaar.

Wat kun je verwachten van de slaap van je pasgeboren kindje

Ik ben gecertificeerd slaapcoach voor baby’s en kinderen en ik heb erg veel wetenschappelijke kennis op dit gebied die ik graag met jullie wil delen. Ik geef voorlichting over het slaapgedrag van baby’s en kindjes, zodat jij je beter kunt voorbereiden op de eerste periode met je kersverse baby. Ik geef ouders de informatie die ik destijds zelf zo gemist heb. Dus wil jij weten wat je kunt verwachten van de slaap van jouw kindje? Neem dan contact met me op.

Ik ben erg benieuwd waar je meer over zou willen weten. Laat het we weten!

Liefs,

Caroline