Sleep a lot letters

Omdat ik me in de eerste periode als moeder vaak onzeker heb gevoeld over zo’n beetje alles wat er kwam kijken bij de eerste momenten met mijn pasgeboren kindje, wil ik hier graag alles over delen. Ik heb twee dochters van 2 en 7 jaar oud.

Naast dat ik ervaringsdeskundige ben heb ik me de afgelopen jaren ook verdiept in het slaapgedrag van pasgeboren baby’s tot en met kindjes van 5 jaar door er veel over te lezen en door er een opleiding over te volgen. Ik heb erg veel wetenschappelijke kennis op dit gebied die ik graag met jullie wil delen.

Er zijn zoveel boeken te koop, zoveel theorieën en zoveel meningen over het opvoeden en het slaapgedrag van je kindje. Ik durf te wedden dat je als kersverse moeder op dagelijkse basis ongevraagd advies krijgt, van je moeder, je schoonmoeder, de buurvrouw, je vriendinnen of zelfs van random voorbijgangers in de supermarkt of bij de bakker. Hoewel dit advies vaak goedbedoeld is kan dit erg verwarrend zijn en kan het je zelfs nog onzekerder maken. Want wat kun je nu het beste doen? Vertrouwen op je eigen moedergevoel of laat je je toch leiden door het overtuigende advies van tante Truus.

Het advies wat ik je mee wil geven: Vertrouw op jezelf! Jij kent je kindje het aller allerbeste. Jullie hebben al negen maanden aan elkaar kunnen wennen toen je kindje nog lekker warm in jouw buik zat en jouw kindje vertrouwt volledig op jou, dat mag jij dus ook doen! Vergeet niet dat elke baby én elke situatie anders is. Je kindje heeft een heel eigen karakter en temperament en heeft dus echt zijn eigen voorkeuren en wensen net zoals jij dat ook hebt als moeder. Het is belangrijk om dat altijd in je achterhoofd te houden als je advies krijgt. Wat voor jouw beste vriendin met haar kindje perfect werkt, kan voor jullie weer heel anders zijn. Sterker nog, het kan maar zo dat je zojuist het slechtst denkbare advies hebt gekregen voor jouw kindje voor jullie situatie.

Heb daarom vertrouwen in jouw gevoel en twijfel je, durf dan om hulp te vragen. Bij de kraamhulp, je verloskundige, het consultatiebureau, een slaapcoach, lactatiedeskundige of bij je huisarts. Er bestaan geen domme vragen en het is helemaal niet gek om je in het begin overwhelmed te voelen. You can do this! Jij bent de beste moeder die er is voor jou kindje!

Liefs,

Caroline