Kindje is 's nachts wakker

Help mijn kindje is ’s nachts wakker is iets wat ik vaak van ouders met kleine kindjes te horen krijg. Allereerst is het goed om te weten dat het normaal is dat een kindje ’s nachts een paar keer kort wakker wordt, dit duurt meestal maar een paar seconden of minuten en de meeste kindjes vallen gemakkelijk zelf weer in slaap. Je kindje komt op zo’n moment net uit een slaapcyclus en het is de bedoeling dat hij zonder hulp weer terug in slaap valt en aan zijn volgende slaapcyclus begint.  

Volwassenen worden ’s nachts ook wakker, en je herkent het misschien wel, je draait je op zo’n moment op een andere zij, je schudt je kussen even op, of je trekt je dekbed even goed over je heen en valt meestal weer terug in slaap.

Is de kust veilig, dan kunnen we doorslapen

Wat wij volwassenen ook standaard doen op zo’n moment, is checken of alles veilig is, dat is ons instinct, als we niks geks horen of zien, slapen we weer lekker verder. Probeer op zo’n moment je telefoon niet te pakken, want het licht van je schermpje, zorgt ervoor dat je moeilijker weer terug in slaap valt. Je kunt dan beter oldschool schaapjes tellen. Eén, twee, drie,….gaap!

Een babyfoon met camera is ideaal om je kindje te bespieden

Als je een babyfoon met camera hebt, dan kun je goed zien wat je kindje op zo’n wakker moment in de avond en nacht allemaal uitspookt. Dat is erg leuk om te zien en ook best goed om een keer gezien te hebben, zodat je je kindje wat beter begrijpt. Sommige kindjes gaan praten, rechtop zitten of zelfs staan en andere kindjes draaien hun hele bedje door op zoek naar een lekker plekje. Het komt ook voor dat een kindje even kort jengelt of huilt op zo’n wakker momentje nadat ze een slaapcyclus hebben afgerond. Vaak is dit van korte duur en ik raad dan ook altijd aan om even af te wachten of je kleintje vanzelf weer terug in slaap valt.

Wacht even af voordat je je kindje terug in slaap helpt

Als je namelijk bij elk geluidje meteen naast zijn bedje staat, dan kan het maar zo zijn dat jij hem juist wakker maakt. Op deze korte momentjes van praten of jengelen is je kindje eigenlijk nog in slaap, een hele lichte slaap weliswaar, en het laatste wat je wilt doen is hem laten schrikken en hem echt wakker maken. Want dan wordt het alleen maar lastiger om hem weer terug in slaap te krijgen. Als hij nog nachtvoedingen nodig heeft dan raad ik natuurlijk aan om hem zo snel mogelijk lekker te voeden, zodat hij daarna weer lekker kan slapen.

Stel je kindje gerust als hij gaat huilen, maar ben consequent en duidelijk

Heeft je kindje geen voeding meer nodig dan kun je hem het beste even lekker zijn gang laten gaan en hem een paar minuutjes geven om weer terug in slaap te vallen. Lukt het niet en gaat je kindje echt huilen, dan kun je hem natuurlijk gerust gaan stellen en troosten. Het is belangrijk om zo consequent mogelijk te zijn. Zorg ervoor dat je het niet te gezellig maakt ’s nachts door teveel te kletsen. Je kunt s’nachts het beste een zakelijke, saaie mama zijn. Ik omschrijf het ook wel vaker als de robot versie van jezelf zijn. Ik bedoel hiermee dat je niet teveel intonatie en volume in je stem moet gebruiken. Je wilt namelijk voorkomen dat je kindje wakker wordt voor deze nachtelijke aandacht van jou!

Denk jij te vaak “Help mijn kindje is ’s nachts wakker” en heb je het gevoel dat je hier wel wat hulp bij kunt gebruiken? Neem dan contact met mij op! Ik help je met liefde aan meer slaap voor jouw kindje en natuurlijk ook voor jou!

Wat doet jouw kindje ’s nachts in zijn bedje? Is het een vaste slaper, een prater of een draaikontje? Ik ben heel benieuwd, laat het me weten!

PS: Wij hebben 1 vaste slaper (de oudste) en een draaikontje (onze jongste)!