Borstvoeding en slaapcoaching

Als je op een punt komt waarop je je kindje minder vaak zou gaan willen voeden in de nacht, en je kindje heeft de leeftijd bereikt om langere tijden achter elkaar te slapen dan kun je je kindje door middel van slaapcoaching gaan leren om zelfstandig in slaap te vallen. En nu denk je misschien slaapcoaching en borstvoeding geven dat is toch een hele rare combinatie. Maar dat is het dus niet. Borstvoeding geven kan (mits de productie goed op gang is) erg goed gecombineerd worden met slaapcoachen van je kindje.

Of je je baby borstvoeding of flesvoeding gaat geven is een super persoonlijk beslissing. Ik wil je daar ook geen advies in geven. Ik wil je alleen aanraden om te doen wat goed voelt voor jou. Luister daarom niet teveel naar de mensen om jou heen. Iedereen heeft namelijk een andere mening. Hoewel mensen over het algemeen een goede bedoeling hebben bij het geven van advies (zeker de mensen die dichtbij je staan), is het bij persoonlijk onderwerpen zoals het kiezen van de manier waarop je je kindje wilt gaan voeden erg lastig als je ook je (schoon)moeder tevreden moet houden.

Borstvoeding wordt perfect afgestemd op de vraag van je kindje

Als je je kindje borstvoeding geeft dan is dat een perfecte manier om je kindje te troosten. Hoe handig ook die voeding die altijd de perfecte temperatuur heeft, en altijd precies genoeg wordt aangemaakt op basis van de vraag van je kindje. De eerste 3 maanden is het volkomen normaal om je kindje op verzoek te voeden, ook als dit betekent dat je 10-12 voedingen per 24 hebt (misschien nog wel meer). Deze voedingsmomenten in de eerste maanden zorgen ervoor dat de vraag naar melk van je kindje perfect wordt afgestemd op jouw melkproductie als moeder. Je hebt misschien ook al wel eens van clusteren gehoord? Dit zijn de momenten op een dag waarop een kindje vaker wil drinken, dit is vaak eind van de middag en het begin van de avond. Dit is normaal babygedrag voor een goed groeiende baby en heeft meestal niets met de hoogte van je melkproductie te maken. Toch maakt het moeders vaak onzeker omdat ze denken dat ze te weinig melk hebben, terwijl dat eigenlijk niet zo is.

Regeldagen

Als je baby ineens vaker wil drinken kan er ook sprake zijn van een regeldag. Tijdens deze dagen worden vraag en aanbod opnieuw op elkaar afgestemd. Dit gebeurt vaak op momenten dat je kindje een groeispurt of sprongetje in zijn ontwikkeling doormaakt. Omdat je baby zo hard groeit heeft hij ook behoefte aan meer melk en daarom gaat hij vaker drinken. Regeldagen komen op vaste momenten voor: week 2, week 6 en rond 3 maanden. Door je kindje vaker aan te leggen en te laten drinken en gewoon mee te gaan in deze extra voedingen duurt het niet lang voordat je melkproductie toeneemt en zal je snel weer in een ritme komen.

Wanneer heeft je kindje geen nachtvoeding meer nodig?

Sommige kindjes kunnen op de leeftijd van 7 maanden al zonder nachtvoeding andere kindjes hebben op die leeftijd nog 2 nachtvoedingen nodig. Dit ligt dus erg aan de groei en ontwikkeling van je kindje, kijk hiervoor ook niet teveel naar de kindjes van vrienden of bekenden, kijk echt naar de behoeftes van je eigen kindje. Vanaf dat kindjes 8 maanden oud zijn gaan de meeste kindjes terug naar 1 nachtvoeding tussen 7 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends. Dat is wel echt een moment om naar uit te kijken, vooral in de eerste weken waarin je kersverse baby makkelijk 4 voedingen per nacht nodig kan hebben.

Terugbrengen van het aantal nachtvoedingen

Als je op een punt komt waarop je je kindje minder vaak zou gaan willen voeden in de nacht, en je kindje heeft de leeftijd bereikt om langere tijden achter elkaar te slapen dan kun je je kindje door middel van slaapcoaching gaan leren om zelfstandig in slaap te vallen. En nu denk je misschien slaapcoaching en borstvoeding geven dat is toch een hele rare combinatie. Maar dat is het dus niet. Borstvoeding geven kan (mits de productie goed op gang is) erg goed gecombineerd worden met slaapcoachen van je kindje. Inmiddels heb ik tientallen gezinnen geholpen die van elke 1,5-2 uur voeden in de nacht terug zijn gegaan naar 1 of 2 nachtvoedingen. We zorgen er door goed te overleggen voor dat jouw productie goed blijft, en je gewoon borstvoeding kunt blijven geven aan je kindje. Je werkt samen met je kindje toe naar een nieuw ritme en ik coach je daarbij. Het nieuwe dagritme kan je ook echt helpen om ervoor te zorgen dat je kindje grotere voedingen overdag gaat drinken, waardoor er ’s nachts meer geslapen kan worden.

Persoonlijk advies is extra belangrijk bij borstvoeding

Mijn advies is altijd persoonlijk en afgestemd op jouw wensen en behoeftes met betrekking tot de borstvoeding. Ik zal altijd rekening houden met het geleidelijk afbouwen van voedingen om te voorkomen dat je last krijgt van verstopte melkkliertjes of zelfs een borstontsteking. Ik ben ook ervaringsdeskundige op dit gebied, je kunt me daarom écht alles vragen, geen vraag is te gek of te persoonlijk. Ik werk nauw samen met een lactatiekundige, omdat die natuurlijk de specialist is op het gebied van voeden. Ik zal je ook meteen doorverwijzen naar een lactatiekundige als dit nodig is.

Wil je meer weten over het slaapcoachen van je kindje dat borstvoeding krijgt? Neem contact met mij op ik help je super graag aan een fijn ritme voor jou en je kindje.

Liefs Caroline