In het vliegtuig krijg je ook eerst de veiligheidsinstructies voordat je vertrekt. Ik informeer ouders ook altijd meteen over veilig slapen. Vanaf de geboorte van je baby moet je bij alles wat je doet nadenken over de veiligheid van je kindje, want een ongeluk met je kindje zit in een klein hoekje. Vooral als je extreem vermoeid bent in de eerste weken na de geboorte van je kindje.
Probeer daarom de slaapomgeving van je kindje echt zo veilig mogelijk te maken. Zodat je de kans op ongelukken zo klein mogelijk maakt. Je kindje is je kostbaarste bezit, dat weet ik zeker. En daarom wil ik je helpen om je erop te wijzen waar je op moet letten.
Tips voor veilig slapen
- De veiligste plek voor je baby om te slapen is in zijn eigen bedje, dit kan een wiegje zijn of een ledikant.
- Het wordt aangeraden om totdat je kindje 6 maanden oud is in dezelfde kamer als je kindje te slapen. Het is belangrijk dat het kindje in zijn eigen bed slaapt en niet bij de ouders in bed.
- Laat je kindje op zijn rug slapen. Op zijn buikje of op de zij is niet veilig. Slapen op de buik of op de zij is pas toegestaan indien je kindje zelfstandig kan rollen van zijn rug naar de buik (en terug).
- Vermijd het gebruik van dekentjes, bednestjes en bedbumpers/bedomranders, een leeg bedje is het veiligste voor je kindje.
- Je kunt je kindje inbakeren of een slaapzak aantrekken.
- Zorg dat je kindje genoeg kleertjes aan heeft in zijn inbakerdoek of slaapzak om ervoor te zorgen dat hij toch lekker warm heeft in zijn bedje.
- De ideale kamertemperatuur voor je kindje om in te slapen is 18-20 graden.
Verklein het risico op wiegendood
Als je goed zorgt dat je je houdt aan bovenstaande lijst dan verklein je ook het risico op wiegendood. Wiegendood (ook wel Sudden Infant Death Dyndrome, SIDS), is het plotseling en op onverklaarbare wijze overlijden van een kindje jonger dan 1 jaar tijdens het slapen.
Veel ouders beseffen zich niet dat wiegendood nog steeds voorkomt, ook in Nederland. Per maand sterft er in Nederland nog altijd 1 baby aan wiegendood. Dat is er wat mij betreft echt 1 teveel, daarom doe ik er alles aan om ouders te adviseren om het risico zo klein mogelijk te houden.
Over de oorzaken van wiegendood is nog veel onduidelijk. Maar door wetenschappelijke studies en onderzoek weten we inmiddels wel veel over de omstandigheden waaronder wiegendood zich voordoet. Een aantal factoren heb je niet in de hand (zoals het geboortegewicht van je kindje, of je kindje te vroeg geboren wordt, etc), maar alles wat je wel in de hand hebt kun je maar beter goed doen.
Als je hier meer over wilt weten of als je interesse hebt in de wetenschappelijke artikelen, stuur me een DM! Ik deel ze graag met je!
Liefs,
Caroline